Gezocht: ervaren beleidsadviseur vergroening
Koninklijke Binnenvaart Nederland (KBN), de nieuwe toonaangevende brancheorganisatie voor de binnenvaart, is op zoek naar een enthousiaste beleidsadviseur vergroening.
Koninklijke Binnenvaart Nederland (KBN), de nieuwe toonaangevende brancheorganisatie voor de binnenvaart, is op zoek naar een enthousiaste beleidsadviseur vergroening.
Het nieuwe bulletin over de Europese binnenvaart dat door de Centrale Commissie voor de Rijnvaart (CCR) in samenwerking met de Europese Commissie wordt uitgebracht, is onlangs verschenen.
Na 2 jaar niet doorgaan van de Maritime Industry, is het nu weer mogelijk om elkaar te ontmoeten in Gorinchem. Van dinsdag 17 mei t/m donderdag 19 mei kunt u kennis maken met dé nieuwe binnenvaartbrancheorganisatie van Nederland tijdens de beurs in Gorinchem op stand H136.
Het bestuur van Koninklijke Binnenvaart Nederland (KBN) en het interim-bestuur van Expertise en Innovatie Centrum Binnenvaart (EICB), Bureau Voorlichting Binnenvaart (BVB) en Bureau Telematica Binnenvaart (BTB) hebben vandaag besloten dat het gezamenlijke binnenvaarthuis gevestigd zal gaan worden in Zwijndrecht aan de Scheepmakerij.
De Arbeidsomstandighedenwet verplicht iedere werkgever tot een Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E). Arbeidsomstandigheden in de binnenvaart hebben naast algemene ook specifieke en eigen kenmerken. Alleen al het feit dat de branche verschillende soorten schepen kent en diverse vormen van lading vervoert, betekent dat er veel (verschillende) Arborisico’s zijn.
De Rotterdam Maritime Board is een onafhankelijke adviesraad voor Rotterdam en regio bestaande uit 40 vooraanstaande leiders uit het maritieme bedrijfsleven, kennisinstellingen en brancheverenigingen die hun krachten bundelen voor het versterken van het Rotterdamse maritieme cluster. Paul Goris, voorzitter van Koninklijke Binnenvaart Nederland, is namens de binnenvaartsector één van de 40 leden van deze Maritime Board.
Rijkswaterstaat heeft een Uitvoeringsagenda Klimaatbestendige Netwerken opgesteld voor de infrastructurele netwerken. Deze uitvoeringsagenda beschrijft welke stappen het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de komende jaren zet om het Hoofdvaarwegennet, het Hoofdwatersysteem en het Hoofdwegennet klimaatbestendiger te maken.
Op woensdag 30 maart hebben de leden van VNO-NCW en MKB-Nederland, Koninklijke Binnenvaart Nederland is één van deze leden, kennis gemaakt met de nieuwe minister van Infrastructuur en Waterstaat, Mark Harbers. De minister heeft in deze bijeenkomst kort de speerpunten van zijn beleid voor de komende periode toegelicht. Tijdens deze introductie was er gelegenheid om de minister vragen te stellen.
Vandaag, 7 april 2022, is Koninklijke Binnenvaart Nederland officieel opgericht. Dé branchevereniging voor de binnenvaart in Nederland met forse Europese impact is een feit! En daarom mee komt er ook een einde aan de verenigingen Koninklijke BLN-Schuttevaer en Centraal Bureau voor de Rijn- en Binnenvaart. De kennis, kunde en historie van deze twee verenigingen zal verder gaan in KBN.
Onder de vlag van het Centraal Overleg Vaarwegen heeft het CBRB, samen met Koninklijke BLN-Schuttevaer, evofenedex, Vereniging van Waterbouwers en de Nederlandse Vereniging van Binnenhavens, een notitie naar Kamerleden gestuurd en daarmee de noodzaak van onderhoud aan vaarwegen benadrukt.
Deze middag heeft de meerderheid van de aanwezige leden tijdens de tweede Bijzondere Algemene Ledenvergaderingen van BLN vóór de fusie met het CBRB gestemd. Het proces om te komen tot KBN kan daarmee worden afgerond nu alle leden van alle vereniging groen licht hebben gegeven.
Deze middag heeft de meerderheid van de leden aanwezig tijdens de Bijzondere Algemene Ledenvergaderingen van het Centraal Bureau voor de Rijn- en Binnenvaart (CBRB) en Koninklijke BLN-Schuttevaer (BLN) vóór het fusievoorstel gestemd.
Deze middag tijdens de Bijzondere Algemene Ledenvergadering hebben, met maar liefst 100% van de stemmen, de aanwezige stemgerechtigde leden ingestemd met het fusievoorstel. Dit betekent dat de leden van het CBRB vóór de fusie zijn met Koninklijke BLN-Schuttevaer tot Koninklijke Binnenvaart Nederland.
Ben jij de professional die aan de slag wil voor goed werk in de binnenvaart?
Aanstaande vrijdag zullen de leden van het Centraal Bureau voor de Rijn- en Binnenvaart en Koninklijke BLN-Schuttevaer tijdens de Bijzondere Algemene Ledenvergadering stemmen over het fusievoorstel en daarmee de oprichting van Koninklijke Binnenvaart Nederland. Vanmiddag zal tijdens de BALV van Koninklijke Schippersvereniging Schuttevaer gestemd worden over hun statutenwijziging om als ledengroep te gaan functioneren binnen KBN.
Komende week beslissen de leden van het Centraal Bureau voor de Rijn- en Binnenvaart en Koninklijke BLN-Schuttevaer over de voorgenomen fusie van de organisaties. Bij groen licht kan de nieuwe brancheorganisatie, die Koninklijke Binnenvaart Nederland gaat heten, op 1 april worden opgericht.
In een exclusief interview met de Binnenvaartkrant vertellen CBRB-voorzitter Paul Goris en Rob Leussink, interim-directeur van Koninklijke BLN-Schuttevaer wat volgens hen het belang van de fusie is voor de binnenvaart en wat de komende stappen zijn.
Over 12 dagen zullen de leden van het Centraal Bureau voor de Rijn- en Binnenvaart en Koninklijke BLN-Schuttevaer tijdens de Bijzondere Algemene Ledenvergadering (BALV) stemmen over het fusievoorstel en daarmee de oprichting van Koninklijke Binnenvaart Nederland (KBN). Voorafgaand op 7 maart vindt de BALV plaats van Koninklijke Schippersvereniging Schuttevaer (KSV). Zij zullen stemmen over hun statutenwijziging om als ledengroep te gaan functioneren binnen KBN.
De eerste stap is gezet richting Koninklijke Binnenvaart Nederland. De leden van de Christelijke Bond voor Ondernemers in de Binnenvaart (CBOB) hebben afgelopen vrijdag met 94,4% van de stemmen groen licht gegeven voor een wijziging van de statuten van het CBOB, om als ledengroep tot toe te treden tot de beoogde fusievereniging.
Op 11 maart zullen de leden van het Centraal Bureau voor de Rijn- en Binnenvaart en Koninklijke BLN-Schuttevaer stemmen voor of tegen het fusievoorstel om samen verder te gaan als dé binnenvaartbrancheorganisatie van Nederland: Koninklijke Binnenvaart Nederland! Wat vinden onze leden en stakeholders daarvan? In een serie van vier korte video’s zullen enkele leden van het CBRB en BLN, maar ook belangrijke stakeholders daar antwoord opgeven!
Op 11 maart zullen de leden van de beide verenigingen gevraagd worden om zich uit te spreken over het voorstel tot fusie. De leden van de Christelijke Bond voor Ondernemers in de Binnenvaart (CBOB) en van Koninklijke Schippers Vereniging Schuttevaer (KSV) van BLN zullen voorafgaand aan 11 maart gevraagd worden zich uit te spreken over een aanpassing van hun statuten om als ledengroep onderdeel te worden van Koninklijke Binnenvaart Nederland (KBN).
Verschillende problemen door communicatie tussen schepen, missende levenslange persoonlijke ontwikkeling voor bemanning en personeel, ontbrekende gedeelde verantwoordelijkheid in de gehele keten, de rol van de schipper en specifieke vaarwegsituaties vergroten de kans op een ongeval. Dit zijn de vier belangrijkste resultaten uit het onderzoek van Intergo naar de organisatorische oorzaken van ongevallen in de binnenvaart. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het IWT-platform met betrokkenheid van IVR.
Uit de kostenrapportages van Panteia in samenwerking met het CBRB blijkt dat: De kosten voor binnenvaartvervoer gaan naar verwachting sterk toenemen in 2022. Dat geldt voor alle scheepstypen, -grootteklassen en inzetpatronen. Schepen die relatief veel vaaruren maken, bijvoorbeeld degenen die actief zijn in het internationale transport en volcontinu varen, kennen een grotere kostenstijging dan de schepen op de binnenlandse markt.
Met dit jaarverslag blikken we terug op activiteiten en resultaten van 2021. Naast dat COVID-19 een grote rol heeft gespeeld in de werkzaamheden van het CBRB, is er natuurlijk in het afgelopen jaar ook een grote hoeveelheid aan andere thema’s, vraagstukken en dossiers opgepakt.
Het CBRB en BLN stellen een professional aan die aan de slag gaat voor een veilige binnenvaart.
In 2021 hebben de Conferentie der Verdragsluitende Partijen (CVP) het voorstel tot de uitbreiding van het lozingsverbod tot schepen met meer dan 12 passagiers aangenomen. Het CBRB is aangehaakt bij de werkgroep van collega-brancheorganisatie BBZ om gezamenlijk werk van te maken van vuilwaterafgifte.
De besturen van Koninklijke BLN-Schuttevaer (BLN) en het Centraal Bureau voor de Rijn- en Binnenvaart (CBRB) hebben vandaag het voorstel tot fusie naar hun leden gestuurd. In het fusievoorstel is uitgewerkt hoe de fusievereniging wordt ingericht en onder welke naam de beide verenigingen samen verder gaan.
Sinds begin 2021 stelt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in totaal € 76,7 miljoen beschikbaar voor aanschaf van een SCR-katalysator of een moderne motor. De subsidieregeling is hoofdzakelijk gericht op reductie van CO2, NOx en PM. Op 1 januari komen de budgetten voor 2022 vrij.
Nederland voert de CO2-reductieplicht voor brandstofleveranciers aan de binnenvaart, de Europese FQD (Fuel Quality Directive) richtlijn, in per 1 januari 2023 en niet per 1 januari 2022.
“Omzien naar elkaar. Vooruitkijken naar de toekomst”, zo luidt de titel van het coalitieakkoord voor de periode 2021-2025. Het CBRB heeft dit akkoord met grote belangstelling gelezen. Twee belangrijke elementen uit dit akkoord verdienen nadere aandacht: Duurzaamheid en Infrastructuur.
Het net gepubliceerde regeerakkoord bevat volgens de Logistieke Alliantie een stevig en ook noodzakelijk pakket aan logistieke- en mobiliteitsmaatregelen dat Nederland de komende jaren leefbaar en bereikbaar zal houden.
Eind juni werd het nieuwbouwschip MS Kenyro gedoopt en voer het de Europese binnenwateren op. Aan boord een primeur; Solarluiken. Aluminium scheepsluiken met geïntegreerde zonnepanelen. Nu 5 maanden later maken de betrokken partijen de stand van zaken op, conclusie; “We zijn klaar voor de markt!”
Het nieuwe bulletin over de Europese binnenvaart dat door de Centrale Commissie voor de Rijnvaart (CCR) in samenwerking met de Europese Commissie wordt uitgebracht, is onlangs verschenen.
Op vrijdag 26 november vond de 92ste Algemene Ledenvergadering van het Centraal Bureau voor de Rijn- en Binnenvaart plaats in het Van der Valk Hotel in Ridderkerk. De vergadering was dit jaar ook digitaal bij te wonen.
CESNI en EUROMOT hebben onlangs een nieuwe editie gepubliceerd van de veelgestelde vragen (FAQ’s) over de motoren die in binnenschepen worden gemonteerd. De toelichtingen bij de ‘indeling van boegschroefmotoren’ (Q14) en het ‘gebruik van een voortstuwingsmotor voor hulpvermogen’ (Q15) zijn geactualiseerd.
Zoals reeds gepubliceerd is in de media, wil de binnenvaart liever gisteren dan vandaag af van het ontgassen naar de atmosfeer, niet ten laatste vanwege de gezondheid van de eigen mensen, het milieu en de publieke opinie. Om deze redenen zet de binnenvaartbranche druk om snel tot een oplossing te komen voor het ontgassen.
Loontabel voor januari 2022 nu beschikbaar. Op basis van de Consumenten Prijs Index wordt de voorbeeld loontabel per 1 januari 2022 met 2,59 procent verhoogd.
In Nederland is een groot aantal organisaties en bedrijven bezig met smart shipping en ontwikkelingen op het gebied van autonome schepen. Maar hoe ziet smart shipping er in 2030 uit? En, waarom is het belangrijk? Het Nederlands Forum Smart Shipping (SMASH!) heeft dit uitgewerkt in de digitale Roadmap Smart Shipping, die tijdens de vakbeurs Europort in Rotterdam werd gelanceerd.
Nauwelijks uniformiteit in stuurhuizen, locatie van bedieningselementen niet volgens ergonomische normen en vals gevolg van veiligheid van informatie van geautomatiseerde hulpmiddelen. Dat zijn de drie belangrijkste resultaten uit het onderzoek van Intergo, in opdracht van het IWT-Platform, naar mens-machine-interface in het stuurhuis in relatie tot ongevallen in de binnenvaart. Bij het onderzoek zijn ook IVR en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) betrokken geweest.
Minister Barbara Visser van Infrastructuur en Waterstaat heeft vrijdag bekend gemaakt dat de staat van de Nederlandse infrastructuur slechter is dan eerder aangenomen werd. De huidige budgetten zijn onvoldoende om de problemen aan te pakken. Als er geen geld bij komt, zullen de vertragingen oplopen en moeten er onwenselijke keuzes gemaakt worden, zoals het opnieuw prioriteren van investeringen, het accepteren van teruggang in kwaliteit of het beperken van aanleg van nieuwe infrastructuur.
Ben jij de professional die aan de slag wil voor een veilige binnenvaart?
Het CBRB nodigt de leden uit voor de Algemene Ledenvergadering op vrijdag 26 november bij Van der Valk Hotel in Ridderkerk.
Binnenvaartbrancheorganisaties lanceren werkboek instappen in de binnenvaart
De binnenvaartbrancheorganisaties Centraal Bureau voor de Rijn- en Binnenvaart (CBRB) en Koninklijke BLN-Schuttevaer (BLN) lanceren samen met de vakbond Nautilus het werkboek “instappen in de binnenvaart”. Dit werkboek is ontwikkeld om de startende werknemer handvatten te geven om de eerste stappen te zetten richting een carrière in de binnenvaart.
Vergroening in de binnenvaart kan door het bijmengen met biobrandstof. De regering heeft vrijdag besloten de verplichting voor de binnenvaart tot het gebruik van hernieuwbare energie anders in te vullen.
Helaas laat dit kabinet nieuw beleid over aan het volgende kabinet, zoals het oplossen van het stikstofprobleem; een majeure transitie. Wij doen vast een schot voor de boeg voor het nieuwe kabinet. “De binnenvaart kan een zeer belangrijke bijdrage leveren aan het realiseren van de klimaat- en emissiedoelen, maar dan moeten wel de juiste omstandigheden en financiële basis gecreëerd worden”, aldus Paul Goris, voorzitter van het CBRB.
Het demissionaire kabinet presenteert voor 2022 een beleidsarme begroting. Dat betekent geen extra geld voor infrastructuur. De partijen uit het Centraal Overleg Vaarwegen (COV), waaronder het CBRB, zijn teleurgesteld en roepen het nieuwe kabinet op zo snel mogelijk budget vrij te maken om de achterstanden in onderhoud aan vaarwegen weg te werken.
Naar aanleiding van de inreisbeperking voor reizigers uit hoog risicogebieden, zoals uit de Verenigde Staten, is door verschillende nationale en internationale belangenbehartigers van de oceaan- en riviercruisesector een position paper geschreven. Dit met als doel om de gevolgen van de inreisbeperking op de (rivier)cruisesector toe te lichten voor deze sector en bij te dragen aan mogelijke oplossingen.
Door het overlijden van de voorzitter van de Ledengroep Personenvervoer, Peter Wagenmakers, zijn er vacatures beschikbaar gekomen in de Ledengroep Personenvervoer en het Algemeen Bestuur. Deze vacatures zijn vervuld.
Op dinsdag 14 september jl. heeft ABN AMRO de nieuwe sectorprognoses voor tien sectoren uitgebracht, met daarbij ook een prognose voor het goederenvervoer en de binnenvaart.
Sinds woensdag 8 september zijn er grote problemen met de spoorbrug over het Van Harinxmakanaal in Leeuwarden waardoor de brug gestremd is. Reparatie is niet op korte termijn voorzien. Partijen uit de scheepvaart-, maritieme- en logistieke sector, waaronder het CBRB in samenwerking met het Centraal Overleg Vaarwegen, zien zich daarom genoodzaakt een brandbrief te sturen aan de minister van Infrastructuur en Waterstraat over de ontstane situatie bij de spoorbrug in Leeuwarden en de teleurstellende reactie van Prorail om de situatie snel op te lossen.
FAQ document over Elektrische Aandrijvingen beschikbaar. De nieuwe regels voor elektrische aandrijvingen van binnenschepen staan in hoofdstuk 11 ES-TRIN. Deze complexe regelgeving vergt een goede uitleg over de bedoelingen ervan.