Digitalisering

Werken aan de toekomst van de binnenvaart.

Digitale innovaties zijn niet meer weg te denken in de moderne manier van werken en communiceren, zowel aan boord als met partijen om ons heen. De ontwikkelingen staan niet stil.

Automatisch varen, het uitwisselen van gegevens via een federatief datastelsel en het digitaal versturen van informatie over de lading richting handhavende overheden zijn slechts enkele voorbeelden van thema’s die de komende jaren op onze sector afkomen. Dat maakt het des te urgenter om op dit onderwerp een duidelijke visie, beleid en agenda te hebben.

Digitalisering is een omvangrijk dossier en geen eenvoudig proces. Er moet veel gebeuren en bovendien kan dit niet allemaal tegelijk. Hiervoor is kennis, het netwerk, samenwerking en zijn er middelen nodig. 

Belangrijk binnen digitalisering

Cybersecurity

In de binnenvaartsector is cybersecurity ook van groot belang vanwege de groeiende digitalisering en afhankelijkheid van moderne technologieën voor navigatie, communicatie en ladingbeheer. Cyberaanvallen kunnen ernstige gevolgen hebben.

Regie op eigen data

KBN ziet de urgentie van het dossier digitalisering en heeft een toekomstperspectief geschreven met de speerpunten: het nemen van regie bij de ontwikkelingen, het innemen van duidelijke standpunten over data-eigenaarschap en –security, maar ook kennisontwikkeling voor leden.

Smart Shipping

De Nederlandse binnenvaart erkent steeds meer het belang van smart shipping. KBN ziet het als haar taak om de leden en de gehele binnenvaartsector te informeren en te adviseren over ontwikkelingen, zoals smart shipping.

Vragen? Bekijk de veel gestelde vragen

En de antwoorden op de al gestelde vragen

Contactpersoon

Frank Reijerse

Beleidsadviseur Containers, Logistiek & Digitalisering

Laatste berichten

KBN ontwikkelt toekomstperspectief voor digitalisering

De wereld om ons heen verandert in een snel tempo. Digitale innovaties zijn inmiddels niet meer weg te denken in de moderne manier van werken en communiceren, zowel aan boord als met partijen rondom ons heen. De ontwikkelingen staan echter niet stil.…

23 maart 2023

Interessante links

Hiernaast vind je interessante links

Achtergrond informatie

Ipos integer iaculis nulla id enim laoreet, nec malesuada lorem eleifend.