Nautische voorschriften

Werken aan de toekomst van de binnenvaart.

Nautische voorschriften vormen een essentieel onderdeel van de regelgeving voor veilige vaart op de waterwegen. Deze voorschriften omvatten een reeks regels en procedures die zijn ontworpen om de veiligheid van schepen, bemanningen en lading te waarborgen tijdens hun reizen op rivieren, kanalen en binnenwateren.

Van regels met betrekking tot vaarwegmarkeringen en verkeersscheidingssystemen tot voorschriften voor het voorkomen van aanvaringen, nautische voorschriften spelen een cruciale rol in het handhaven van een ordelijke en efficiënte scheepvaart in de binnenvaartsector.

Inzet KBN

Belangrijke actoren bij nautische dossiers zijn de Centrale Commissie voor de Rijnvaart (CCR), rivierencommissie en nationale overheden. Koninklijke Binnenvaart Nederland is via in de Nautische en Technische commissie van het IWT Platform betrokken bij totstandkoming en interpretatie van belangrijke regelgeving zoals het Rijnvaart Politie Reglement. 

Het is de missie van KBN om proactief betrokken te zijn bij de totstandkoming en interpretatie van de nautische voorschriften.
Enkele voorbeelden waar KBN bijbetrokken is of is geweest:

  • Uitbreiding elektronische meldplicht.
  • Informatie- versus navigatiemodus (Inland ECDIS).
  • Positie boordlichten
  • Duwbakken aan stuurboord

Vragen? Bekijk de veel gestelde vragen

En de antwoorden op de al gestelde vragen

Contactpersoon

Leny van Toorenburg

Beleidsadviseur Nautisch Technische zaken en Infrastructuur / Secretaris Zand- & Grindvaart en Schuttevaer

Laatste berichten

Interessante links

Hiernaast vind je interessante links

Achtergrond informatie

Ipos integer iaculis nulla id enim laoreet, nec malesuada lorem eleifend.