Binnenvaartbranchevereniging van Nederland

 

 
6 juli 2023 - Nr. 26

Nieuws & Updates

 1. Gezocht: Ledengroepsecretaris personen- en goederenvervoer
 2. Bekijk de aflevering van Studio Schuttevaer over Brugaanvaringen
 3. Rijkswaterstaat start onderhoud kanaaloevers Wilhelminakanaal
 4. Aanstaande stremmingen Kreekraksluizen
 5. Het visitekaartje voor werken in de haven: Tomas van Maarel
 6. Oosterweelverbinding - kanaaltunnels Antwerpen
 7. Nieuwe Havenverordening Rotterdam vastgesteld
 8. Interessante leestips
 9. Agenda
 
Twitter - KBN_tweets
LinkedIn - KBN
Instagram - KBN
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Website - KBN
 

KBN zoekt

Ledengroepsecretaris personen- en goederenvervoer

Ben jij de professional die zich wil inzetten voor de bedrijven die actief zijn in het personen- en goederenvervoer in de binnenvaart? Ben je een zelfstandig persoon die voor de inhoud gaat? Ga dan aan de slag als ledengroepsecretaris bij Koninklijke Binnenvaart Nederland!

Tot jouw verantwoordelijkheden behoren:
 • Jij bent het aanspreekpunt voor één of meerdere ledengroepen, zoals personenvervoer, droge lading en sleep- en duwvaart;
 • Jij bent de gesprekspartner voor de leden, de directie en het bestuur;
 • Jij voert de regie over uitvoering van het inhoudelijk beleid van de vereniging voor één of meerdere ledengroepen;
 • Jij onderhoudt namens de leden contacten met overheidsinstellingen en andere relevante organisaties (nationaal en internationaal) over de thema's die van belang zijn voor de ledengroepen.
Wil je meer weten over deze mooie functie? Of ken jij iemand die geschikt is voor deze functie? Kijk voor meer informatie op onze website.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Rob Leussink of Maira van Helvoirt

Naar boven

 

Stuurhut te hoog, brug te laag

Bekijk de aflevering van Studio Schuttevaer over Brugaanvaringen

Afgelopen vrijdag waren Maurits van der Linde (Beleidsadviseur Veiligheid en Gevaarlijke stoffen) en Jean-Pierre Dubbelman (NT Regiocoördinator Noord- en West-Brabant), te gast bij Studio Schuttevaer om te praten over stuurhut-brugaanvaringen. Bekijk de uitzending hieronder.
 
 

Infrastructuur - Nautiek en Techniek

Rijkswaterstaat start onderhoud kanaaloevers Wilhelminakanaal

Vanaf begin juli verricht aannemerscombinatie Hakkers-Beens onderhoud aan de oevers van het Wilhelminakanaal ter hoogte van Tilburg, Hilvarenbeek en Oirschot en ter hoogte van Best en Beek en Donk. Tijdens deze werkzaamheden worden met name de damwanden vervangen.

Damwanden houden oevers van kanalen stabiel en het water op haar plek. Om die functie te waarborgen vervangen we oude, voornamelijk betonnen damwanden door nieuwe stalen damwanden. Dat voorkomt onveilige situaties rond de oever én het dichtslibben van de vaarweg.

Planning
De werkzaamheden op het traject Tilburg-Hilvarenbeek-Oirschot starten begin juli 2023 en zijn naar verwachting in april 2024 gereed.

Hinder
De werkzaamheden vinden plaats op werkdagen tussen 07.00 en 19.00 uur en worden voornamelijk vanaf het water uitgevoerd. Eventuele maatregelen voor de scheepvaart worden via de gebruikelijk kanalen van Rijkswaterstaat gecommuniceerd.

Lees meer over het onderhoud aan de kanaaloevers Wilhelminakanaal

Aanstaande stremmingen Kreekraksluizen

Werkzaamheden week 35 en 36
Van maandag 28 augustus 05.00 uur tot en met woensdag 6 september 19.00 uur vervangt Rijkswaterstaat de haalkabels en veerbuffers in de noordelijke heftorens van de Westkolk van de Kreekraksluizen.
 
Hinder voor de scheepvaart
Omdat gedurende de uitvoering van het werk slechts één kolk beschikbaar is, kan vertraging voor de scheepvaart optreden. Om de scheepvaart van actuele informatie te voorzien worden de actuele wachttijden kenbaar gemaakt met het uur bericht.
 
Vervanging computers – Stremming beide sluiskolken
Naast de stremming van de wisseling van de haalkabels, vindt er in de nacht van 9 op 10 september vervanging van het SAN-systeem (computer hardware) plaats waardoor het gehele Kreekraksluizencomplex van zaterdag 9 september 22.00 uur tot zondag 10 september 06.00 uur niet bereikbaar is. Tijdens deze nachtstremming kan scheepvaart niet passeren door de sluis. Omvaren is mogelijk via Krammer-Hansweert.
 
Herhaling werkzaamheden week 39 en week 40
In week 39 en 40 wordt hetzelfde onderhoud uitgevoerd in de Westkolk, maar dan in de zuidelijke heftorens. In 2024 zal Rijkswaterstaat vervolgens in de Oostkolk aan de slag gaan.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Leny van Toorenburg

Naar boven

 

Samen Voortvarend - Magazine KBN

Het visitekaartje voor werken in de haven:
Tomas van Maarel

De enorme krapte op de arbeidsmarkt vraagt om meer bekendheid en positieve associatie met de prachtige sector binnenvaart en de verdere logistieke keten. Voor de beroepsoefenaars in deze branche is het niet lastig om aan te geven wat het werk zo aantrekkelijk maakt, maar we worden door veel mensen nog niet gevonden. Het is belangrijk om de complete logistiek meer gezicht te geven bij jongeren en voor de Rotterdamse haven is dat visitekaartje gevonden in Jong Haventalent 2023, Tomas van der Maarel.

Werken in de haven is ontzettend mooi, evenals de mensen die erin werken en de mentaliteit. Het is hard werken, maar met een goede balans en ruimte voor lol en plezier. Wat veel mensen nog denken bij werken in de haven, is dat het vooral vies en smerig werk is, terwijl dat echt niet altijd meer zo is. Veel functies zijn veranderd. Zo bedienen sommige kraanmachinisten al enige jaren niet altijd meer vanaf de terminal op de kraan, maar vanaf een kantoor achter tig schermen en een joystick.

"Om jongeren aan de logistiek te verbinden, kan er in de promotie nog veel worden gedaan."
Lees het hele interview met Tomas van der Maarel in ons digitale KBN magazine.

Naar boven

 

Per 1 juli 2023

Oosterweelverbinding - kanaaltunnels Antwerpen

In onze nieuwsbrief van 22 juni (nr. 24) hebben wij u uitgenodigd om deel te nemen aan een informatiesessie over de aanleg van de werken aan de kanaaltunnels, een onderdeel van de Oosterweelverbinding. Dit omdat de verbinding invloed zal hebben op het scheepvaartverkeer dat gebruik maakt van het Albertkanaal gedurende de bouw.
 
Tijdens deze informatiesessie werd meer toelichting gegeven over het werk aan de Oosterweelverbinding. Ook de werking van het VTS-systeem, dat op een gedeelte van de vaarweg van toepassing zal zijn om het verkeer tijdens de werken in goede banen te leiden, werd uitvoerig toegelicht. KBN heeft deze sessie in Antwerpen bijgewoond. Om het u als gebruiker gemakkelijk te maken is deze sessie ook opgenomen en kunt u deze hier terugkijken. In de loop van de volgende weken zullen daar ook de vragen die gesteld zijn aan toe worden gevoegd.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Leny van Toorenburg

Naar boven

 

Per 1 juli 2023

Nieuwe Havenverordening Rotterdam vastgesteld

Graag willen wij u erop attenderen dat de gemeenteraad van Rotterdam op 22 juni 2023 de 3e wijziging van de Havenverordening Rotterdam heeft vastgesteld. Deze wijziging is
1 juli 2023 van kracht worden.

 
De wijzigingen hebben als doel om:
 • sneller anticiperen mogelijk te maken bij ontwikkelingen die spelen op het gebied van alternatieve scheepsbrandstoffen. In de Havenverordening wordt om die reden niet langer over specifieke brandstoffen gesproken, maar wordt per brandstof of energiedrager bepaald welke activiteiten zijn toegestaan;
 • nieuwe technieken om de scheepshuid schoon te maken onder te brengen, dit vindt plaats onder het begrip “dienstverlenend schip”;
 • de Havenverordening beter op de praktijk te laten aansluiten. Een voorbeeld hiervan is het artikel 3.6 over het gebruik van voortstuwers, boegschroeven en hekschroeven, waarbij het gaande houden van een schip zonder gebruik van deze middelen niet mogelijk is;
 • de tekst en de toelichting van de Havenverordening waar nodig taalkundig te verduidelijken;
 • via het uitbreiden van de meldplicht gericht toezicht mogelijk te maken op het gebruik van mobiele ontgassingsintallaties en op het bunkeren van (aangewezen) brandstoffen en energiedragers vanaf de wal bij een bedrijf waar dit is toegestaan;
 • aan te sluiten op begrippen uit de omgevingswet waaronder ‘kwetsbare objecten’ tot waar schepen met bepaalde hoeveelheden van gevaarlijk stoffen ligplaats mogen nemen.
De havens in het Rijnmondgebied, de Drechtsteden en Noorzeekanaalgebied hebben een gelijkluidende Havenverordening. In verband met de verschillende besluitvormingsprocessen is het helaas niet gelukt om de verordeningen ook op hetzelfde moment te laten ingaan. Dit heeft te maken met de verschillende besluitvormingsprocessen. Dit zal in het najaar plaatsvinden.

Dit betekent dat de Havenverordening Rotterdam 2020 per 1 juli op onderdelen tijdelijk zal verschillen met die van de overige gemeenten in het Rijnmondgebied, de Drechtsteden en Noorzeekanaalgebied.
De gewijzigde Havenverordening Rotterdam 2020 (versie juli 2023) kunt u vanaf 1 juli raadplegen op de website Port of Rotterdam.

Naar boven

 

Interessante leestips

 

AGENDA

 • 3 juli - UNECE Workshop “Addressing Labour Market Challenges and Making the Sector More Attractive”
 • 5 juli - Commissie Sociaal & Onderwijs
 • 5 juli - Mid Year Review - IWT Platform
 • 6 juli - CTGG - Adviesgroep binnenvaart
 • 27 juli - KBN-commissie gevaarlijke goederen

Naar boven

 
 
 
Koninklijke Binnenvaart Nederland
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. | www.koninklijkebinnenvaartnederland.nl

Niets uit deze nieuwsbrief mag zonder overleg met het KBN openbaar worden gemaakt.
U kunt hiervoor contact opnemen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Uitschrijven uit de nieuwsbrief.
 Copyright © *|CURRENT_YEAR|*, Alle rechten voorbehouden.

KBN medewerkers en leden handelen volgens de Complianceregeling Mededinging.
*|REWARDS|* 
 
Twitter - KBN_tweets
LinkedIn - KBN
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Website - KBN
Instagram - KBN
 

We use cookies

Wij gebruiken cookies op onze web site. Sommigen zijn essentieel voor het correct functioneren van de site, terwijl anderen ons helpen om de site en gebruikerservaring te verbeteren (tracking cookies). U kan zelf kiezen of u deze cookies wil toestaan of niet. Let op dat als u onze cookies weigert mogelijk niet alle functies van de site beschikbaar zijn.