Binnenvaartbranchevereniging van Nederland

 

 

22 december 2022 - Nr. 37

Nieuws & Updates

 1. Kerstgroet - Een bewogen jaar
 2. Aanvraag subsidie schone motoren/nabehandeling voor 2023 bekendgemaakt
 3. Meld uw ervaringen met biobrandstoffen
 4. Nautisch-Technische en Infrastructuur berichten
 5. Goedkeuring van de EU voor 22,5 miljoen euro steun aan vervoerssector
 6. Duitse vertaling KBN Algemene Voorwaarden Passagiersvaart en Personenvervoercondities beschikbaar
 7. Enquête binnenvaartagenda
 8. Agenda
 
Twitter - KBN_tweets
LinkedIn - KBN
YouTube - KBN
Instagram - KBN
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Website - KBN
 

Kerstgroet

Een bewogen jaar

We kijken terug op een bewogen jaar. Iedereen begon langzaam weer te wennen aan een leven zonder corona, werden we geconfronteerd met een verschrikkelijke oorlog in Oekraïne. Opeens werd duidelijk dat door deze Russische inval ook onze wereld en gevoel van zekerheid er ineens anders uit kwamen te zien. We zijn en worden nog steeds geconfronteerd met nieuwe uitdagingen, zoals een energiecrisis, hoge brandstofprijzen, graantekorten en hoge inflatie. Door deze uitdagingen vergeten we haast de enorme klimaatopgave waar we met z’n allen voor staan.

Naast het bouwen aan een nieuwe fusieorganisatie heeft KBN zich afgelopen jaar ingezet op vele gebieden in deze roerige tijd, zoals vergroening, digitalisering, modal shift, infrastructuur, onderwijs, arbeidsmarkt en meer. Het is duidelijk dat er in 2023 nog meer uitdagingen en Europese maatregelen op ons af gaan komen en daarmee de inzet voor de binnenvaartsector nog belangrijker zal zijn.

Voordat we in het nieuwe jaar wederom voor u, de leden, aan de slag gaan, wens ik u namens het bestuur en alle medewerkers van KBN prettige feestdagen toe. We kijken ernaar uit om samen voortvarend en in goede gezondheid het nieuwe jaar in te gaan.
Met vriendelijke groet,

Rob Leussink
Directeur

Naar boven

 

Verduurzaming

Aanvraag subsidie schone motoren/nabehandeling voor 2023 bekendgemaakt

De destijds op verzoek van BLN en CBRB in de Green Deal opgenomen subsidieregeling voor Stage V motoren en nabehandeling voor 2023 is bekend gemaakt. Vanuit KBN is erop aangedrongen deze succesvolle subsidieregeling in 2023 te continueren. Daarnaast heeft KBN gevraagd of de niet aangewende gelden uit de regeling voor SCR-katalysatoren kon worden bestemd voor hermotorisering en of de SCR-regeling kon worden uitgebreid met subsidie voor roetfilters. 

In de regeling voor volgend jaar is dat opgenomen, zodat met een complete nabehandeling ook aan Stage V normen kan worden voldaan. N.B. niet alle motoren zijn hiervoor geschikt.  

Ook elektromotoren vallen onder de regeling als de elektriciteit wordt opgewekt door een brandstofcel of batterij, of met een verbrandingsmotor die op termijn makkelijk vervangen kan worden door zo’n oplossing. 
 • In de regeling voor 2023 is het maximale bedrag per aanvraag verhoogd van €200.000 naar €400.000
 • Aanvragen lopen via de RVO
 • Opening van de regeling op dinsdag 7 februari 2023 om 09.00 uur
Het EICB is door het ministerie aangewezen als informatieloket. Op de website van het EICB vindt u een uitgebreide beschrijving, de tekst van de regeling en een document met vragen en antwoorden. Bij vragen of voor meer informatie over deze regeling kunt u contact opnemen met Niels Kreukniet (EICB) via 010 798 98 30 of per e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Naar boven

 

Meldpunt Biobrandstoffen

Meld uw ervaringen met biobrandstoffen

Vergroening in de binnenvaart kan door het bijmengen met biobrandstof. Om zicht te krijgen in eventuele problemen en te werken aan oplossingen, hebben een aantal organisaties (KBN, IVR, NOVE en VOS) in 2020 een meldpunt-binnenvaart opgezet.

In onze overleggen met de overheid worden wij gevraagd naar de ervaringen / problemen met biobrandstof van onze leden en van de binnenvaart in het algemeen. Wanneer er geen meldingen zijn, dat betekent dit voor de overheid dat er geen problemen zijn. Wij roepen u dan ook op uw ervaringen met ons via meldpunt te delen. Positief of negatief, we horen het graag.

Klik hier om uw ervaringen te delen.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Willy Kreusch

Naar boven

 

Nautisch-Technische en Infrastructuur berichten

Overnachtingshaven Bergambacht klaar voor gebruik

Vanaf dinsdag 20 december 2022 kunnen binnenvaartschippers acht nieuwe overnachtingsplaatsen gebruiken op de Beneden-Lek bij Bergambacht. Dit zorgt ervoor dat zij aan hun wettelijke rusttijd kunnen voldoen. Lees meer op de website van Rijkswaterstraat.
 

Port of Antwerp-Bruges - Nieuwe autoafzetplaats kaai 701

Port of Antwerp-Bruges heeft aan kaai 701 (ten noorden van de Zandvlietsluis aan de dokkant) een nieuwe auto-afzetplaats gerealiseerd. Hier is het sinds begin december toegelaten om aan te meren om de wagen van of aan boord te zetten. De nieuwe autoafzetplaats herkent u aan het blauwe bord. Graag aandacht voor het eenrichtingsverkeer en opletten voor treinverkeer en fietsers bij het verlaten van deze locatie. Klik hier voor een kaart van de autoafzetplaatsen in deze haven.
 

Twentekanalen en zwaaikom XL

Rijkswaterstaat zorgt met de Verruiming van de Twentekanalen voor een vlot en veilig gebruik van het kanaal, onder andere met de aanleg van de Zwaaikom XL. Deze ligt tegenover het XL Businesspark in Almelo.

Vandaag heeft Rijkswaterstaat deze zwaaikom officieel in gebruik genomen. Een mooie mijlpaal waardoor de scheepvaart niet meer door hoeft te varen naar de havens van Almelo om daar te keren. Dit scheelt een uur reistijd, het bespaart brandstof en is ook nog veiliger. 
 

Provincie Zeeland - meldpunt voorzieningen binnenvaart

Vaarwegen, havens en bijbehorende voorzieningen worden beheerd door verschillende eigenaren. De binnenvaartsector geeft regelmatig aan dat de kwaliteit van ligplaatsvoorzieningen in Zeeland onvoldoende is. Uit recent onderzoek is gebleken dat op piekmomenten onvoldoende ligplaatsen beschikbaar zijn en verwacht wordt dat er in de toekomst een tekort aan ligplaatsen zal ontstaan. Om de problematiek in kaart te brengen is een meldpunt ingericht. Lees meer op de website van de Provincie Zeeland.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Leny van Toorenburg

Naar boven

 

Modal shift regeling

Goedkeuring van de EU voor 22,5 miljoen euro steun aan vervoerssector

Afgelopen dinsdag informeerden wij u met een extra nieuwsbrief over de goedkeuring die Nederland heeft gekregen van de Europese Commissie om 22,5 miljoen euro te steken in modal shift van het vrachtvervoer.

Het geld is bedoeld om transporteurs te stimuleren hun goederen via de binnenwateren en het spoor te vervoeren in plaats van over de weg. Dat is goed voor de afname van de verkeersdrukte op de weg, de verkeersveiligheid en het terugdringen van CO2-uitstoot.

In samenwerking met de Logistieke Alliantie is KBN actief betrokken geweest bij de totstandkoming van deze modal shift regeling. KBN is verheugd dat de Europese Commissie vandaag goedkeuring heeft gegeven voor 22,5 miljoen euro, om het vervoer van weg naar water en spoor te stimuleren. Het doel van de modal shift regeling is expliciet om additionele lading van de weg af te halen, niet om een verschuiving binnen de reeds bestaande stroom over water of spoor te realiseren. KBN roept haar leden op actief invulling te geven aan deze modal shift regeling.
Voor meer informatie leest u onze extra nieuwsbrief over deze modal shift regeling.

Naar boven

 

Documenten

Duitse vertaling KBN Algemene Voorwaarden Passagiersvaart en Personenvervoercondities beschikbaar

De Algemene Voorwaarden Passagiersvaart en Personenvervoercondities voor de binnenvaart bestaan al sinds de jaren ’90. Eerder dit jaar is gewerkt aan een herziene versie van de Algemene Voorwaarden Passagiersvaart en Personenvervoercondities en aan leden beschikbaar gesteld.

De KBN Algemene Voorwaarden Passagiersvaart en KBN Personenvervoercondities zijn bij Rechtbank Rotterdam (Dordrecht) gedeponeerd als branchevoorwaarden en te gebruiken door de sector.

Inmiddels is de Duitse vertaling van dit document ook beschikbaar. In de Duitse vertaling van dit document staat een zin opgenomen waaruit blijkt dat in het geval van geschillen over de interpretatie van de algemene voorwaarden en condities, de Nederlandse tekst voorrang heeft.

De KBN Algemene Voorwaarden Passagiersvaart en Personenvervoercondities, Nederlands en Duits, zijn op onze website terug te vinden. Aan de Engelse vertaling van deze voorwaarden wordt gewerkt.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Lotte Janssen - Verschoor

Naar boven

 

Geef uw mening

Enquête binnenvaartagenda

Al enige jaren maken wij i.s.m. Skrid Media met veel plezier voor u deze agenda. Voor de volgende editie zijn wij benieuwd naar uw mening en wensen! Zo willen we op basis van uw input de agenda 2024 waar dit mogelijk is, verder laten aansluiten op uw wensen. 

Helpt u ons mee door het invullen van deze korte enquête
(ca. 2 min)? Klik hier om mee te doen

Naar boven

 

AGENDA

 • 23 december - Ledengroep Schuttevaer - Jaarvergadering Afd. Terneuzen
 • 27 december - Ledengroep Schuttevaer - Jaarvergadering Afd. Ouderkerk a/d IJssel
 • 27 december - Ledengroep Schuttevaer - Jaarvergadering Afd. de Amer
 • 28 december - Ledengroep Schuttevaer - Jaarvergadering Afd. Zeeuwse Delta
 • 28 december - Ledengroep Schuttevaer - Jaarvergadering Afd. Alblasserwaard
 • 29 december - Ledengroep Schuttevaer - Jaarvergadering Afd. Utrecht
 • 29 december - Ledengroep Schuttevaer - Jaarvergadering Afd. Werkendam
 • 30 december - Telematicadag
 • 7 januari - Ledengroep Schuttevaer - Jaarvergadering Afd. Noord-Holland
 • 10 januari - KBN Commissie Gevaarlijke Goederen
 • 11 januari -  IWT Dangerous Goods Committee
 • 14 januari - Ledengroep Schuttevaer - Jaarvergadering Afd. Noord-Nederland
 • 21 januari - Ledengroep Schuttevaer - Jaarvergadering Afd. Rijnstreek
 • 24 t/m 27 januari - ADN Safety Committee in Genève

Naar boven

 
 
 
Koninklijke Binnenvaart Nederland
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. | www.koninklijkebinnenvaartnederland.nl

Niets uit deze nieuwsbrief mag zonder overleg met het KBN openbaar worden gemaakt.
U kunt hiervoor contact opnemen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Uitschrijven uit de nieuwsbrief.
 Copyright © *|CURRENT_YEAR|*, Alle rechten voorbehouden.

KBN medewerkers en leden handelen volgens de Complianceregeling Mededinging.
*|REWARDS|* 
 
Twitter - KBN_tweets
LinkedIn - KBN
YouTube - KBN
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Website - KBN
Instagram - KBN
 

We use cookies

Wij gebruiken cookies op onze web site. Sommigen zijn essentieel voor het correct functioneren van de site, terwijl anderen ons helpen om de site en gebruikerservaring te verbeteren (tracking cookies). U kan zelf kiezen of u deze cookies wil toestaan of niet. Let op dat als u onze cookies weigert mogelijk niet alle functies van de site beschikbaar zijn.