Binnenvaartbranchevereniging van Nederland

 

 

12 mei 2022 - KBN nieuwsbrief Nr. 5

Nieuws & Updates

 1. KBN brengt de pensioenregeling en arbo-onderwerpen onder de aandacht tijdens Maritime Industry 2022
 2. Stop varend ontgassen Flevoland
 3. ADN-kaart varend ontgassen is geüpdatet
 4. Maritime Innovation Platform 2022
 5. Dag van het OV
 6. BTB zoekt per direct een Helpdesk Medewerker
 7. Agenda
 
Twitter - KBN_tweets
LinkedIn - KBN
YouTube - KBN
Instagram - KBN
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Website - KBN
 

17 t/m 19 mei

KBN brengt de pensioenregeling en arbo-onderwerpen onder de aandacht tijdens Maritime Industry 2022

Werken in de binnenvaart is werken in vrijheid en dicht bij de natuur. Je leeft en werkt op het water en door Europa. Met een klein team heb je één doel, het schip en zijn lading veilig op bestemming brengen.

Nu we volgende week weer bij elkaar kunnen komen op de Maritime Industry, willen we twee belangrijke onderwerpen onder de aandacht brengen.

Pensioenregeling
Samen met Nautilus zijn we de plannen voor een nieuwe pensioenregeling om aan het zetten in afspraken. Ingrid Blom (beleidsadviseur sociaal) geeft op dinsdag 17 mei van 16.30 tot 17.15 uur een presentatie over de pensioenregeling in het kennistheater tijdens de beurs. Op onze stand H136 is een flyer over de pensioenregeling te krijgen. Kunt u daar niet op wachten? Lees de flyer hier.

Arbo
Ook aan arbo, veilig en gezond werken, willen we extra aandacht geven. Maurits van der Linde (beleidsadviseur veiligheid) en Wilma van Sandijk (Veilig aan Boord) houden op donderdag 19 mei van 14.30 tot 15.30 uur een spreekuur op onze stand. Werkgever en werknemer kunnen hier met vragen terecht over arbo-onderwerpen en de Branche RI&E. Op onze stand ligt ook een flyer met informatie over de RI&E. Of klik hier om de flyer alvast te lezen.
Voor meer algemene informatie over de beurs, kunt u kijken op de website van de beurs.
Vergeet u niet te registeren voor één of meerdere dagen tijdens de beurs.
Wij hopen u te ontmoeten tijdens de beurs. Tot snel!

Naar boven

 

11 mei 2022

Stop varend ontgassen Flevoland

Woensdag 11 mei vond er een werkbezoek van minister Harbers van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat plaats aan de Flevokust haven. Naast een demonstratie van een ontgassingsinstallatie maakte de provincie Flevoland, namens meerdere provincies, nogmaals gebruik van de gelegenheid om het belang van een ontgassingsverbod te benadrukken bij de minister.

De provincies willen concrete afspraken maken met de rijksoverheid en het bedrijfsleven, ieder vanuit eigen taken en bevoegdheden, over een versnelling van het terugdringen van de emissies, vooruitlopend op een internationaal verbod. In een gezamenlijk overeen te komen convenant worden verbindende afspraken gemaakt over het verder opbouwen van de benodigde basisinfrastructuur, inclusief locaties en vergunningen, bekostiging van ontgassingen en het meetbaar terugbrengen van de emissies, met als doel, zo snel als mogelijk, stoppen met ontgassen in Nederland.

Moreel appèl
Alleen een moreel appèl om te stoppen met ontgassen is niet voldoende: de overheid moet harde afspraken maken met het bedrijfsleven over het terugdringen van varend ontgassen, aldus gedeputeerde Cora Smelik van Flevoland. De afgelopen maanden heeft Smelik veel gesprekken gevoerd met alle betrokkenen rond deze praktijk. ‘Niemand heeft gezegd dat ze het eigenlijk wel een goed idee vinden dat dit gebeurt. Iedereen geeft aan dat ze zo snel mogelijk een verbod willen, zodat er eindelijk werk gemaakt kan worden van het gecontroleerd ontgassen. Het is dus tijd om door te pakken.’.
 
Standpunt KBN
Namens KBN was René Overveld aanwezig en hij heeft een duidelijk statement namens de binnenvaart afgegeven: ‘Wat betreft de binnenvaart dient een ontgassingsverbod nog liever gisteren dan morgen van kracht te worden. Er dient haast gemaakt te worden met het verlenen van goedkeuring voor mobiele ontgassingsinstallaties en het toewijzen van ontgaslocaties.’.

De techniek is beschikbaar en daar moet gebruik van gemaakt worden om dit issue zo snel als mogelijk de wereld uit te helpen. KBN is dan ook meer dan bereid om mee te werken aan het genoemde convenant met de betrokken partijen.
 
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Maurits van der Linde of René Overveld.

Naar boven

 

Inspectie Leefomgeving en Transport

ADN-kaart varend ontgassen is geüpdatet

Hoewel varend ontgassen ongewenst is, is het op delen van vaarwegen volgens het ADN (Europese overeenkomst voor het vervoer van gevaarlijke stoffen over de binnenwateren) nog niet altijd verboden. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) publiceert een online kaart over varend ontgassen

Op de kaart staat met een rode lijn waar ontgassen zeker niet mag. De kaart heeft een update gekregen; de gebieden die eerder groen waren, zijn nu oranje gekleurd. Op de oranje vaarwegen is varend ontgassen -onder voorwaarden- soms nog wel toegestaan. Maar op die vaarwegen kunnen ook provinciale of gemeentelijke regels van kracht zijn, waardoor ontgassen ook daar niet mag. Overigens heeft de ILT bij deze provinciale en gemeentelijke ontgassingsverboden geen taken.

Meer rode stukken op kaart 
Varend ontgassen is onwenselijk voor bemanning, omwonenden en het milieu. In de update van de kaart zijn op detailniveau iets meer stukken rood gekleurd. Dit komt doordat bruggen en sluizen buiten de hoofdvaarweg nu ook zijn meegenomen. Die liggen dan zo dichtbij de hoofdvaarweg dat ontgassen op basis van het ADN ook daar niet mag. Klik hier voor de update van de ADN-kaart varend ontgassen.

Toezicht ILT 
ILT houdt toezicht op varend ontgassen op basis van het ADN. Een netwerk van snuffelpalen (e-noses), gegevens van ILT-drones én meldingen van omwonenden registreren mogelijk varend ontgassen. De ILT treedt op als regels van het ADN worden overtreden of wanneer stoffen worden ontgast waarvoor al een verbod geldt. Er is een Europees verbod op varend ontgassen op komst. Dat wordt van kracht na ratificatie van alle betrokken landen.

Ratificatie aangepast CDNI verdrag
De ratificatie van het aangepaste CDNI verdrag is nog steeds werk in uitvoering, en daarmee ook het ontgassingsverbod in het verdragsgebied. Frankrijk en Zwitserland hebben tot op heden nog niet geratificeerd. De verwachting is ook pas dat deze landen in 2023 de ratificatie goedkeuren. Goed nieuws uit België. Het Waalse parlement heeft de verdragswijziging met daarin het verbod op varend ontgassen goedgekeurd. Op federaal niveau zal de Belgische ratificatie nu worden afgerond. Hiermee zijn we weer een stap verder.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Maurits van der Linde of René Overveld.

Naar boven

 

9 juni 2022

Maritime Innovation Platform 2022

Ontmoetingen en innovaties, maar ook volop ruimte voor inhoud en kennisontwikkeling met een uitgebreid programma dat diepgang geeft aan de innovaties, dat is waar het om draait op Maritime Innovation Platform 2022. Met:
 • Het mooiste en het nieuwste wat de maritieme industrie te bieden heeft in de schijnwerpers.
 • Honderden vakgenoten om kennis mee uit te wisselen en zaken mee te doen.
 • Een uitgebreid inhoudelijk programma met onderwerpen als energietransitie, slim produceren en slim varen.
Bent u er ook bij op 9 juni in het Energiehuis in Dordrecht?
Voor meer informatie over het programma en registeren kunt u kijken op de website van Maritime Innovation Platform 2022.

Naar boven

 

27 juni 2022

Dag van het OV

Op 27 juni 2022 is de Dag van het OV. Hét jaarcongres over innovatieve ontwikkelingen in de ov-sector in de Fokker Terminal in Den Haag. Een must voor iedereen in de wereld van openbaar vervoer. Ook veerdiensten spelen, als kortsluitschakel in het secundaire wegennet, een belangrijke rol in de mobiliteit en de wereld van het OV. U bent van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn.

Ga op deze dag in gesprek met andere genodigden tijdens de verschillende kennissessies, laat u inspireren door staatssecretaris Vivianne Heijnen en bestuurders uit de ov-sector tijdens de talkshow en sluit de dag af met de netwerkborrel.

Als vanouds is het delen van kennis een belangrijk onderdeel van het programma. De OV-campus en het Programma Toekomstbeeld OV nemen u tijdens de Dag van het OV mee in de kansen voor de toekomst, reizigerstevredenheid, duurzaamheid, innovatie, en de ontwikkelagenda van het Toekomstbeeld OV.

Voor meer informatie en aanmelden kunt u kijken op de website van Dag van het OV.

Naar boven

 

EuRIS

Bureau Telematica Binnenvaart zoekt per direct een Helpdesk Medewerker

Bureau Telematica Binnenvaart (BTB) ondersteunt Rijkswaterstaat (RWS) en de binnenvaart bij de introductie van vernieuwende digitale technieken. Uitwisseling van informatie over reis en lading tussen wal en schip, gaat steeds vaker via elektronische weg.

Naast de bestaande BICS Helpdesk, die door BTB in opdracht van RWS sinds 2020 wordt bemand, volgt binnenkort een Helpdesk voor het platform EuRIS, waarin Europa breed logistieke informatie wordt aangeboden. Schippers en andere logistieke stakeholders kunnen de EuRIS Helpdesk bellen als zij vragen hebben of problemen in het gebruik ervaren. Voor het platform EuRIS zoekt BTB een Helpdesk Medewerker!
Lees meer over deze vacature bij BTB op de website.

Naar boven

 

AGENDA

 • 13 mei - Ledengroepvergadering Containervaart
 • 17 mei - IWT-Platform Secretaris Day
 • 17 t/m 19 mei - Maritime Industry 2022
 • 19 mei - CDNI IVC vergadering, Straatsburg
 • 24 mei - SVA-congres 2022
 • 2 en 3 juni - IVR Congres
 • 9 juni - Maritime Innovation Platform 2022 
 • 21 juni - CDNI hoorzitting, Straatsburg
 • 27 juni - Dag van het OV
 • 28 en 29 juni - CESNI/PT

Naar boven

 
 
 
Koninklijke Binnenvaart Nederland
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. | www.koninklijkebinnenvaartnederland.nl

Niets uit deze nieuwsbrief mag zonder overleg met het KBN openbaar worden gemaakt.
U kunt hiervoor contact opnemen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Uitschrijven uit de nieuwsbrief.
 Copyright © *|CURRENT_YEAR|*, Alle rechten voorbehouden.

KBN medewerkers en leden handelen volgens de Complianceregeling Mededinging.
*|REWARDS|* 
 
Twitter - KBN_tweets
LinkedIn - KBN
YouTube - KBN
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Website - KBN
Instagram - KBN
 

We use cookies

Wij gebruiken cookies op onze web site. Sommigen zijn essentieel voor het correct functioneren van de site, terwijl anderen ons helpen om de site en gebruikerservaring te verbeteren (tracking cookies). U kan zelf kiezen of u deze cookies wil toestaan of niet. Let op dat als u onze cookies weigert mogelijk niet alle functies van de site beschikbaar zijn.