Binnenvaartbranchevereniging van Nederland

 

 
28 april 2022 - KBN nieuwsbrief Nr. 3

Koninklijke Binnenvaart Nederland

Nieuws & Updates

 1. Bezoek KBN tijdens Maritime Industry 2022
 2. Programma 'AIS een goed ID!'
 3. Tweede ronde aanvragen STAP-budget start op 2 mei
 4. Pilot Binnenhavengeldsysteem sinds 11 april van start
 5. Wijziging voorzitterschap en toekomstige prioriteiten European Barge Union
 6. Agenda
 
Twitter - KBN_tweets
LinkedIn - KBN
YouTube - KBN
Instagram - KBN
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Website - KBN
 

17 t/tm 19 mei 2022

Bezoek KBN tijdens Maritime Industry 2022

Na 2 jaar niet doorgaan van de Maritime Industry, is het nu weer mogelijk om elkaar te ontmoeten in Gorinchem. Van dinsdag 17 mei t/m donderdag 19 mei kunt u kennis maken met dé nieuwe binnenvaartbrancheorganisatie van Nederland tijdens de beurs in Gorinchem op stand H136.

Koninklijke Binnenvaart Nederland ontmoet graag haar leden op de beurs, maar naast elkaar ontmoeten zijn er ook verschillende momenten tijdens de beurs waar u terecht kunt met uw vragen. Wij lichten er graag drie bijeenkomsten uit:

Kennistheater – nieuwe pensioenregeling – 17 mei van 16.30 tot 17.15 uur
Het kennistheater tijdens Maritime Industry is volledig gericht op ‘Transformatie in de Binnenvaart’. Iedere dag staan er diverse thema’s centraal, zoals; ondernemen in 2022, zero emissie en digitalisering.

Ingrid Blom, beleidsadviseur Sociaal domein van KBN, zal op dinsdag 17 mei van 16.30 tot 17.15 uur een presentatie houden in het kennistheater over de nieuwe pensioenregeling in 2025. Er komen twee belangrijke ontwikkelingen voor de pensioenregeling aan. Hoe gaat de nieuwe regeling eruit zien, en wat regelen we precies? Ingrid vertelt u er graag alles over! Klik hier voor het gehele programma van het kennistheater.

EICB Innovation Lab – Energietransitie – dinsdag 18 mei van 10.00 tot 13.00 uur
Woensdagochtend 18 mei organiseert EICB Innovation Lab haar publieksevenement. De samenstelling van de agenda is in volle gang, maar centraal zal staan het thema Energietransitie. Wat komt hier allemaal bij kijken en op welke manier weet je als ondernemer dat je de juiste keuzes maakt? Denk daarbij aan de toepassing van biobrandstoffen, batterijvaren, waterstof en methanol als alternatieve energiedragers. Rob Leussink, directeur van KBN, zal één van de sprekers zijn bij deze bijeenkomst.

Bezoekers van dit evenement kunnen terecht met al hun vragen, en zich laten inspireren door succesvolle voorbeelden uit de praktijk. Klik hier voor meer informatie en aanmelden.

Arbospreekuur – donderdag 19 mei van 14.30 tot 15.30 uur
Heeft u vragen over arbo-onderwerpen of de Branche RI&E? Kom dan op donderdag 19 mei van 14:30 tot 15:30 naar H136, de stand van KBN.

Mauritus van der Linde (beleidsadviseur Veiligheid van KBN) en Wilma van Sandijk (Veilig aan Boord en lid van de Werkgroep Arbo) zitten klaar op de beursstand van KBN om antwoord te geven op uw vragen. Zij spreken u graag tijdens de beurs.
Voor meer algemene informatie over de beurs, kunt u kijken op de website van de beurs.
Vergeet u niet te registeren voor één of meerdere dagen tijdens de beurs.
Wij hopen u te ontmoeten tijdens de beurs. Tot snel!

Naar boven

 

Juist gebruik van AIS

Programma 'AIS een goed ID!'

In 2019 startte Agentschap Telecom (van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat) het programma 'AIS een goed ID!' om de veiligheid op de vaarwegen vergroten. Daarin werken Agentschap Telecom, Port of Rotterdam, Port of Amsterdam, Bureau Telematica Binnenvaart, Koninklijke Binnenvaart Nederland, Federatie Varend Erfgoed Nederland en Rijkswaterstaat samen.  

De campagne richt zich op het juiste gebruik van AIS. Daar waar in 2017 nog meer dan vierduizend schippers hun transponders -bewust of onbewust- niet juist gebruikte of zelfs helemaal niet aan had staan, blijkt de naleving nu bijna volledig. Uit controles en metingen van Agentschap Telecom blijkt dat het juiste gebruik van AIS in vijf jaar tijd is gestegen naar meer dan 95 procent. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van de situatie in 2017. Dat is een belangrijke ontwikkeling, want met deze stijging neemt de veiligheid op het water toe. 

De samenwerkingspartners van 'AIS een goed ID!' hebben de afgelopen tijd veel werk verzet. Dat komt ook terug in de mooie nalevingscijfers! Meer weten? Elke maand stelt één van de organisaties zich aan u voor. Erik Lucas, hoofd Markttoezicht van Agentschap Telecom, trapt af. Waarom vindt hij AIS zo’n goed idee?

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marleen Buitendijk
 

2 mei 2022

Tweede ronde aanvragen STAP-budget start op 2 mei

Meer uitdaging, plezier, salaris of kansen in je werk? Vanaf maandag 2 mei 10.00 uur is het STAP-budget weer aan te vragen. Met het STAP-budget kan je één keer per jaar tot € 1.000 subsidie krijgen voor het volgen van een training, cursus of opleiding. 
 
Het STAP-budget helpt je te blijven ontwikkelen. Om zo meer plezier in je werk te krijgen, meer te kunnen verdienen of nieuwe kansen te krijgen. Of je nu werkt in de horeca, de bouw, de ICT of een andere branche.
 
Tot € 1000,- subsidie via het STAP-budget
Er zijn momenteel ongeveer 20.000 cursussen of opleidingen die je kunt volgen. Het is slim om alvast na te denken over welke cursus of opleiding jij wilt volgen en in het scholingsregister te kijken of je daar het STAP-budget voor kunt krijgen. Om daarna STAP-budget aan te vragen, doorloop je 4 stappen.
 1. Meld je aan voor de opleiding, cursus of training die jij wilt volgen. Dat kan al vóór 2 mei doen. Na je aanmelding ontvang je een digitaal STAP-aanmeldingsbewijs van de opleider.
 2. Ga nu naar het STAP-portaal, vraag een STAP-budget aan en upload het aanmeldingsbewijs.
 3. Na goedkeuring van UVW wordt het STAP-budget uitbetaald aan de opleider en kun je aan de slag met je cursus of opleiding.
 4. Binnen drie maanden na het afronden van de opleiding, cursus of training controleert het UWV of de scholing is afgerond en of aan alle eisen voor de subsidie is voldaan.
Iedere twee maanden start een nieuwe aanvraagronde voor het STAP-budget. In de eerste ronde van 1 maart vroegen in een paar dagen tijd ruim 35.000 mensen STAP-budget aan. 55% van de aanvragen werd gedaan door mensen met mbo-niveau of lager, 45% had hbo- of wo-niveau. Met name werkenden (80%) maakten gebruik van het STAP-budget. Van hen had 27% een tijdelijk contract, 17% van de aanvragers was zzp’er.

Gratis scholing via Nederland Leert Door
Je kunt ook gratis online scholing volgen via Nederland Leert Door. Dat is één van de andere subsidieregelingen van de overheid die jou helpt bij het vinden, behouden of veranderen van werk.  Het scholingsaanbod van Nederland Leert Door telt ruim 800 opleidingen. Er zijn dit jaar circa 55.000 trajecten beschikbaar.
Kijk voor meer informatie over het STAP-budget en Nederland Leert Door op hoewerktnederland.nl.

Naar boven

 
 

Port of Rotterdam

Pilot Binnenhavengeldsysteem sinds 11 april van start

Havenbedrijf Rotterdam werkt aan een nieuw Binnenhavengeldsysteem dat het huidige webportaal per 1 januari 2023 gaat vervangen. Het huidige systeem is verouderd (‘end-of-life’). Het nieuwe systeem beantwoordt aan de vraag van de markt naar betaling op basis van daadwerkelijk gebruik en meer transparantie. Daarnaast zal het digitaal innen van binnenhavengeld gebruiksvriendelijker worden.

Op maandag 11 april is de pilot ‘Vernieuwing Binnenhavengeldsysteem’ van start gegaan voor de duur van vier weken. Klik hier om meer te lezen over deze pilot.

Voor meer informatie over de vernieuwing van het Binnenhavengeldsysteem verwijst Havenbedrijf Rottedam graag naar de website. Hier staan de volgende documenten:
Heeft u misschien vragen? Stuur dan een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Naar boven

 

European Barge Union

Wijziging voorzitterschap en toekomstige prioriteiten

Op 26 april jl. heeft de Raad van Bestuur van de EBU Dr. Philippe Grulois benoemd als voorzitter voor een periode van 2 jaar. Hij volgt Paul Goris op die de organisatie de afgelopen jaren voorzat. 

Na een periode van 4 jaar treedt Paul Goris (ook voorzitter van KBN) af als president van EBU. Paul zal wel voorzitter blijven van het IWT platform. In zijn termijn als voorzitter droeg hij met succes bij aan de versterking van de binnenvaartsector op Europees niveau. “Met de oprichting van het IWT Platform (EBU samen met ESO) hebben we een extra laag gerealiseerd op de twee Europese brancheorganisaties die de binnenvaartsector op Unieniveau vertegenwoordigen. Het IWT Platform is als uitvoerend orgaan van de twee brancheorganisaties sterk betrokken bij alle technische domeinen die van groot belang zijn voor de sector, zoals de technische normering, digitalisering en innovatie van de sector. Wij beschouwen deze samenwerking als cruciaal om de rol van de binnenvaart op Europees en internationaal niveau te versterken en zo bij te dragen aan het vergroten van het modale aandeel in de gehele logistieke keten”, benadrukte Paul aan het einde van zijn termijn.

Prioriteiten voor de komende jaren
De prioriteiten zullen nauw aansluiten bij de beleidsagenda van de EU, zoals Fit fof 55, NAIADES III, de Europese Green Deal, Sustainable and Smart Mobility Strategy en meer. Klik hier om meer te lezen over de prioriteiten van EBU.
 

AGENDA

 • 17 mei - IWT-Platform Secretaris Day
 • 17 t/m 19 mei - Maritime Industry 2022 
 • 24 mei - SVA-congres 2022
 • 2 en 3 juni - IVR Congres 

Naar boven

 
 
 
Koninklijke Binnenvaart Nederland
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. | www.koninklijkebinnenvaartnederland.nl

Niets uit deze nieuwsbrief mag zonder overleg met het KBN openbaar worden gemaakt.
U kunt hiervoor contact opnemen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Uitschrijven uit de nieuwsbrief.
 Copyright © *|CURRENT_YEAR|*, Alle rechten voorbehouden.

KBN medewerkers en leden handelen volgens de Complianceregeling Mededinging.
*|REWARDS|* 
 
Twitter - KBN_tweets
LinkedIn - KBN
YouTube - KBN
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Website - KBN
Instagram - KBN
 

We use cookies

Wij gebruiken cookies op onze web site. Sommigen zijn essentieel voor het correct functioneren van de site, terwijl anderen ons helpen om de site en gebruikerservaring te verbeteren (tracking cookies). U kan zelf kiezen of u deze cookies wil toestaan of niet. Let op dat als u onze cookies weigert mogelijk niet alle functies van de site beschikbaar zijn.