Binnenvaartbranchevereniging van Nederland

 

 10 maart 2022 - CBRB nieuwsbrief Nr. 10

Het CBRB is de toonaangevende werkgeversorganisatie voor alle sectoren in de binnenvaart en vervult een strategische rol.

Inhoudsopgave:

 1. Stemt u morgen tijdens de BALV?
 2. Gezocht: Beleidsadviseur Sociaal en Arbeid
 3. Deel 3 Q&A over Europese beroepskwalificaties is uit
 4. Dringend advies om de digitale systemen te beveiligen
 5. Ervaart u problemen door de oorlog in Oekraïne? Laat het ons weten
 6. Aanmelden Ledenvergadering Personenvervoer - 17 maart
 7. Zonder binnenvaartvloot ligt de waterbouw stil
 8. Onderzoek ligplaatsen Maasvlakte koppelverbanden
 9. Terugkoppeling Workshop CCR "Walstroom bij ligplaatsen"
 10. De CCR publiceert het thematische rapport: nieuwe marktkansen
 11. CTGG-dag 22 april 2022: aanmelden kan nog
 12. Minister Mark Harbers live op podium tijdens Multimodaal Transport Expo
 13. Agenda
 
Twitter - CBRBtweets
LinkedIn - CBRB
YouTube - CBRBnieuws
RSS - CBRBnieuws
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Website - CBRB
 

Stemt u morgen tijdens de BALV?

Morgen zullen onze leden en de leden van Koninklijke BLN-Schuttevaer tijdens de Bijzondere Algemene Ledenvergadering (BALV) stemmen over het fusievoorstel en daarmee de oprichting van Koninklijke Binnenvaart Nederland. Een spannend moment in de geschiedenis van het CBRB.

Afgelopen maandag stemde 91,6% van de stemgerechtigde leden van Koninklijke Schippers Vereniging Schuttevaer (KSV) vóór een statutenwijziging van hun vereniging om als ledengroep onderdeel uit te gaan maken van KBN. Op 18 februari jl. hebben de leden van de Christelijke Bond voor Ondernemers in de Binnenvaart (CBOB) al groen licht gegeven voor hun statutenwijziging om als ledengroep toe te treden tot KBN. Maar liefst 94,4% van de leden van het CBOB was voor deze statutenwijziging. 

Heeft u nog vragen over de BALV van morgen? Neem dan zo spoedig mogelijk contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel naar 010-7989800

Laatste video met leden en stakeholders aan het woord
In een reeks van vier video's delen wij vandaag met u de laatste video. Wij stelden leden en stakeholders de vraag: wat vindt u van de voorgenomen fusie? Met deze week in de video:
 • Marjolein de Voogd van KSV: “Samen een sterk front vormen door op elk dossier een ervaren beleidsmedewerker te hebben en landelijk breder uit te kunnen zetten.”
 • Niels Groenewold, directeur van VT Group: “De belangen van de containervaart, tankvaart en andere stromingen zijn verschillend. We zullen goed naar elkaar moeten luisteren, alleen dan kunnen we samen in Europa de toekomst veilig stellen.”
 • Eric Janse de Jonge, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Binnenhavens:“We zitten te wachten op één binnenvaartorganisatie die alle belangen bundelt. Het is nu te veel versnipperd, daar hebben we last van in lobby”
De vierde en laatste video met leden en stakeholders aan het woord over wat zij van de voorgenomen fusie vinden!
 

Gezocht: Beleidsadviseur Sociaal en Arbeid

Werken in de binnenvaart is werken in vrijheid. Met een klein team heb je één doel, het schip en zijn lading veilig op bestemming brengen. Het werk heeft bijzondere kenmerken, de werkplek beweegt zich door Europa en de ambities van de sector vragen om voortdurende her-, om- en bijscholing. Een leven lang leren, ontwikkelen en duurzaam kunnen werken betekenen zekerheid op inkomen.

Wil jij je kennis gebruiken en je inzetten om het werken in de binnenvaart nog aantrekkelijker te maken? Zie jij een uitdaging in het nationaal en internationaal meepraten en vervolgens uitdragen van beleidsadviezen in het sociale domein? Weet jij met ondernemers in de binnenvaart, de leden, de vertaalslag te maken van en naar de praktijk?
Dan zijn wij naar jou op zoek als Beleidsadviseur Sociaal en Arbeid!

Het CBRB en Koninklijke BLN-Schuttevaer staan aan de vooravond van een fusie met elkaar tot één krachtige binnenvaartbrancheorganisatie: Koninklijke Binnenvaart Nederland. We kijken uit om samen met jou onder deze nieuwe naam met een nog grotere en krachtigere organisatie de belangen van de binnenvaart efficiënt te kunnen behartigen.

Wil je meer weten over deze mooie functie? Of ken jij iemand die geschikt is voor deze functie? Kijk voor meer informatie op onze website. Of laat jouw CV en motivatie achter via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 
 

Deel 3 Q&A over Europese beroepskwalificaties is uit

In januari 2022 zijn Europa breed dezelfde beroepskwalificaties in gegaan. Werken door de Europese Unie heen wordt makkelijker en met de zekerheid van gekwalificeerde werknemers wordt de scheepvaart veiliger. Het Nederlandse ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is nog niet klaar met de implementatie.

Wat betekent dit voor de binnenvaart?
Deze week zijn wij met het ministerie in gesprek gegaan over de rondvaartboten en hebben wij op een aantal vragen antwoord gekregen. Het ministerie heeft bijvoorbeeld aangegeven hoe zij nadenkt over voorstellen voor een aangepast vaarbewijs voor rondvaartboten. In deze Q&A hebben wij alle inmiddels beantwoorde vragen opgenomen.

De richtlijn erkenning van beroepskwalificaties in de binnenvaart (Richtlijn (EU) 2017/2397) zorgt ervoor dat in heel Europa de opleidingen en examens voor matroos en schipper aan dezelfde minimale eisen voldoen. Een matroos of schipper uit bijvoorbeeld Oostenrijk die geslaagd is voor het examen heeft dan dezelfde vaardigheden (competenties) als een matroos of schipper uit bijvoorbeeld Slowakije. Deze Europese Richtlijn is in 2017 vastgesteld en gaat januari 2022 in.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Naar boven

 

Dringend advies om de digitale systemen te beveiligen

De oorlog in Oekraïne vraagt dringend om een verhoging van de digitale weerbaarheid van het bedrijfsleven in Nederland.
 
Alhoewel er op dit moment geen concrete aanwijzingen zijn voor gerichte Russische cyberaanvallen op Nederlandse organisaties (zie tevens dit artikel in de CBRB-nieuwsbrief van vorige week) is verhoogde waakzaamheid van groot belang. Het is mogelijk dat digitale aanvallen in Oekraïne leiden tot spillover effecten in Nederland. Ook zijn directe digitale aanvallen mogelijk, bijv. als vergelding voor opgelegde sancties.
 
Daarom wijzen wij u op de noodzaak nu extra aandacht te besteden aan de digitale weerbaarheid van uw systemen en de beveiliging daarvan aan te scherpen. Meer informatie en een handreiking zijn te vinden op de site van het Nationaal Cyber Security Centrum (basismaatregelen).
 
Er wordt internationaal op dit moment met name gerapporteerd over digitale aanvallen die gebruik maken van DDos en wiperware. Digitale dreiging kan in deze situatie ook bestaan uit de verspreiding van ransomware, desinformatie en (spear)phishing. Over deze specifieke dreigingen en wat u daartegen op korte termijn kunt doen, en ook wat u moet doen als er een incident is, is eveneens meer informatie te vinden op de website van het NCSC. Indien er actuele ontwikkelingen zijn, worden die op de NCSC-nieuwspagina over Oekraine bekendgemaakt.
 
Ook wijzen wij u op FERM, een organisatie die tot doel heeft het stimuleren van samenwerking tussen bedrijven in de Rotterdamse haven en het verhogen van het bewustzijn met betrekking tot cyberrisico’s. Ook FERM adviseert om alert te blijven, patches te installeren en te letten op phishing mails. Alle bedrijven in & om de Rotterdamse haven wordt geadviseerd zich bij FERM aan te sluiten, zodat in voorkomende gevallen direct acute dreigingsinformatie kan worden ontvangen en vragen kunnen worden gesteld aan de vertrouwde community in de omgeving.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Naar boven

 

Ervaart u problemen door de oorlog in Oekraïne?
Laat het ons weten

Het CBRB is gevraagd door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat om samen met andere partijen uit de binnenvaart en binnenhavens deel te nemen aan wekelijkse informatiesessies over de impact door de oorlog in Oekraïne.

In deze sessies zal in breed verband van havens, loodsen, reders, zeevaart en binnenvaart met elkaar gesproken worden over de stand van zaken rond de sancties, maar kunnen ook alle vragen en zorgen gedeeld worden met het ministerie. 

Ervaart u problemen door de oorlog in Oekraïne, de sancties, bemanning of loopt u tegen andere zaken aan? Neem dan contact op met het CBRB, dan kunnen wij dit bespreken in deze wekelijkse sessies met het ministerie.

Lees in onze nieuwsbrief van vorige week welke impact de oorlog in Oekraïne heeft op de binnenvaart.

Naar boven

 

Aanmelden Ledenvergadering Personenvervoer - 17 maart

Op donderdag 17 maart zal de ledenvergadering van de Ledengroep Personenvervoer plaatsvinden. Dit keer zijn de leden welkom aan boord van safarischip ‘De Blauwe Bever’ van Stichting Rijnoevervaarten.

Het programma ziet er als volgt uit:
 • Vanaf 9.30 uur: Inloop en ontvangst bij opstaplocatie ‘Het Stek’ in Wageningen.
 • 10.00 uur: Vertrek van safarischip De Blauwe Bever naar vergaderlocatie ‘Het Veerhuis’ in Opheusden.
 • 10.30 uur: Voorjaarsledenvergadering.
 • 12.00 uur: Presentatie door Marc van der Raaij van Ampère Ship over het bouwen en afbouwen van elektrische passagiersvaartschepen en de technieken die daarvoor gebruikt kunnen worden.
 • 12.30 – 13.30 uur: Lunch en netwerkmoment.
 • 13.30 uur: Vertrek van safarischip De Blauwe Bever naar afstaplocatie ‘Het Stek’ in Wageningen.
 • 14.00 uur: Einde programma.
 
Wilt u deelnemen aan de ledenvergadering van de ledengroep Personenvervoer? Meld u dan aan via deze link.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Lotte Janssen - Verschoor

Naar boven

 

Zonder binnenvaartvloot ligt de waterbouw stil

Deze keer in de maart editie van het verenigingsblad De Waterbouwer van de Vereniging van Waterbouwers een column van Lijdia Pater - de Groot, adjunct directeur van het CBRB."Net als veel landgenoten voel ik trots wanneer ik denk aan de Nederlandse waterbouw. Deze is toonaangevend in de wereld en spreekt tot de verbeelding. Waterbouwers zijn belangrijk voor het leven in een delta en het beveiligen tegen de macht en kracht van het water. Het materieel dat de waterbouwer hiervoor inzet is divers. Het gaat niet alleen om de imposante zeegaande bagger-, vaar- en werktuigen. Ook zijn beunschepen nodig en kleinschalig baggermateriaal. Zonder binnenvaartvloot ligt de waterbouw stil."
 

Onderzoek ligplaatsen Maasvlakte koppelverbanden

BLN en CBRB krijgen met regelmaat meldingen van een gebrek aan ligplaatsen op de Maasvlakte voor koppelverbanden. Deze problematiek in het westelijk havengebied van Rotterdam hebben we onder de aandacht gebracht bij het Havenbedrijf Rotterdam (HbR). Dat heeft er toe geleid dat het Havenbedrijf dit ook onderkent. Daarom proberen wij nu samen te inventariseren hoeveel koppelverbanden regelmatig Rotterdam aan doen. Het Havenbedrijf Rotterdam kan nader onderzoek doen naar de nu gebruikte ligplaatsen van deze koppelverbanden.
 
Om hier enig zicht op te krijgen hebben wij uw medewerking nodig. Zelf hebben we ook een lijstje met verbanden die hiervoor in aanmerking zouden komen. Omdat dit vast niet compleet is vragen wij eerst aan u, als u een koppelverband bezit of er mee vaart, of u mee wilt werken om dit lijstje nog completer te maken.
 
Wij hopen dat u bereid bent om aan deze korte enquête mee te werken om het beeld completer te maken. Dat zou ons - en u - helpen om het aantal ligplaatsen voor deze categorie schepen beter passend te maken op het aantal verbanden dat er gebruik van maakt. Alvast dank voor uw medewerking en het invullen van de korte enquête.
Klik hier voor de enquête ligplaatsen koppelverbanden Maasvlakte

Naar boven

 

Terugkoppeling Workshop CCR "Walstroom bij ligplaatsen"

Op 3 februari zijn meer dan 160 deelnemers uit veertien Europese landen bijeengekomen in de virtuele vergaderruimte van de Centrale Commissie voor de Rijnvaart (CCR) en viadonau om zich te buigen over het onderwerp van walstroom bij ligplaatsen.

Bij de start van de workshop werden de uitdagingen geschetst waar de binnenvaart in de komende jaren mee geconfronteerd zal worden. De achtergrond vormen het terugdringen van de emissies en de daarmee samenhangende aanpassing van de infrastructuur. Het doel om tegen 2050 een emissievrije binnenvaart te bereiken heeft niet alleen te maken met de voortstuwingsinstallaties van de binnenvaartschepen, maar ook met de energieverzorging om de installaties aan boord van stroom te voorzien als het schip bij een ligplaats aangemeerd is. Er zijn gezamenlijke inspanningen nodig om zowel de uitstoot van broeikasgassen, verontreinigende stoffen als de geluidsemissie te reduceren, of zelfs grotendeels te elimineren. Het spreekt vanzelf dat dit ook een belangrijke rol speelt om voldoende draagvlak te vinden voor het behoud van ligplaatsen, met name in het centrum van steden.

Klik hier om een uitgebreid artikel te lezen over wat er besproken is en welke conclusies er zijn getrokken tijdens de workshop.
Informatie over de workshop en de presentaties vindt u op de website van de CCR.

Naar boven

 

De CCR publiceert het thematische rapport: nieuwe marktkansen voor de binnenvaart

De Centrale Commissie voor de Rijnvaart (CCR) brengt in nauwe samenwerking met de Europese Commissie jaarlijkse en tweejaarlijkse rapporten over de binnenvaartmarkt uit. Er verschijnen ook thematische rapporten waarin bepaalde aspecten van de binnenvaartmarkt belicht worden.

In het kader van de transitie naar duurzamer vervoer en een klimaatneutraal Europa worden nieuwe markten in de binnenvaart steeds belangrijker. Daarnaast wordt de binnenvaart in de 21ste eeuw geconfronteerd met verschillende knelpunten, zowel aan de kant van de vraag als aan de kant van het aanbod. Aan de kant van het aanbod vereisen laagwater en de negatieve gevolgen daarvan een sterkere diversificatie ten aanzien van de gebieden waar de schepen actief zijn, bijvoorbeeld een sterkere integratie van de binnenvaart in de stedelijke logistiek, waar de waterstanden minder kritisch zijn. Aan de kant van de vraag wijzen de vooruitzichten voor verschillende goederensegmenten op een verzadiging of zelfs afname (zoals bijvoorbeeld bij steenkool). Aangezien de energietransitie veranderingen met zich meebrengt in de soorten producten die de binnenvaart vervoert, biedt dit kansen in de vorm van nieuwe markten.
Het nieuwe thematische rapport “Een beoordeling van nieuwe marktkansen voor de binnenvaart” is nu beschikbaar.

Naar boven

 

CTGG-dag 22 april 2022: aanmelden kan nog

Bij het veilig vervoeren van gevaarlijke stoffen spelen genoeg actuele thema’s. Een aantal onderwerpen nemen we onder de loep tijdens de jaarlijkse CTGG-dag op vrijdag 22 april. Zo word je dit jaar bijgepraat over de modernisering van het Omgevingsveiligheidsbeleid (MOV) en krijg je de laatste stand van zaken rondom de digitalisering in de transportsector. 

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) hebben hun medewerking aan de CTGG-dag 2022 toegezegd. Een aantal beleidsspecialisten van beide organisaties is ook aanwezig. Het is dus mogelijk om een (individueel) gesprek met een van de handhavers aan te gaan.

Programma
 • Ontgassen in de binnenvaart
 • Modernisering Omgevingsveiligheidsbeleid (MOV)
 • Digitalisering in de transport sector (eFTI en eCMR)
 • Risicobeleving/perceptie Vervoer gevaarlijke stoffen
 • Incident met het meten van CO op een binnenvaartschip
 • Awareness m.b.t. risico’s lege tankauto’s/containers onder druk
Klik hier om u in te schrijven voor de CTGG-Dag!
Het gedetailleerde programma vind je op de website van CTGG. Daar kun je je ook aanmelden.

Naar boven

 

Minister Mark Harbers live op podium tijdens Multimodaal Transport Expo

Na twee online edities organiseert Nieuwsblad Transport in samenwerking met Flows op 21 april in het Breepark in Breda de Multimodaal Transport Expo. Een beurs voor de Nederlandse en Vlaamse transportsector, met veel aandacht voor inhoud. De opening wordt gedaan door niemand minder dan de kersverse minister van Infrastructuur en Waterstaat, Mark Harbers (VVD).

Harbers gaat op de mainstage in gesprek gaan met NT-hoofdredacteur Bart Pals over belangrijke zaken die spelen voor de transportsector. Er zijn ook andere topsprekers die tijdens deze dag op het hoofdpodium geïnterviewd worden zijn.

Multimodaal Transport Expo 2022
Vanuit het Breepark in Breda organiseert Nieuwsblad Transport Multimodaal Transport Expo 2022 in samenwerking met Flows. Op de 4.000 vierkante meter beursvloer zijn transport- en logistieke bedrijven uit de Nederlandse en Vlaamse markt van harte welkom om elkaar weer te ontmoeten en kennis te vergaren op vlak van alle modaliteiten; binnenvaart, short sea, wegvervoer, spoor en luchtvracht.

Naast mainstage zijn er nog vijf podia waar de hele dag allerlei onderwerpen uit de logistiek aan bod komen. Hier zal het onder meer gaan over:
 • Congestie in de haven en containertarieven
 • Personeelstekort
 • Multimodale digitalisering
 • Containers in het achterland
 • De mogelijkheden van waterstof
 • Zero emissie stadsdistributie
 • Joint corridors
 • Grensoverschrijdende spoorverbindingen
Uiteraard houden we ook de situatie in Oekraïne nauwlettend in de gaten en zullen hier zeker aandacht aan besteden tijdens het programma
Komt u ook op 21 april naar Multimodaal? Ga voor meer informatie naar multimodaal.nl

Naar boven

 

AGENDA

Naar boven

 
 
 
Twitter - CBRBtweets
LinkedIn - CBRB
YouTube - CBRBnieuws
RSS - CBRBnieuws
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Website - CBRB
 
Centraal Bureau voor de Rijn- en Binnenvaart 
Vasteland 78 | 3011 BN  Rotterdam | tel:010-7989800
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. | www.binnemnvaart.nl

Niets uit deze nieuwsbrief mag zonder overleg met het CBRB openbaar worden gemaakt.
U kunt hiervoor contact opnemen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Uitschrijven uit de nieuwsbrief.
 Copyright © *|CURRENT_YEAR|*, Alle rechten voorbehouden.

CBRB medewerkers en leden handelen volgens de CBRB Complianceregeling Mededinging.
*|REWARDS|* 

We use cookies

Wij gebruiken cookies op onze web site. Sommigen zijn essentieel voor het correct functioneren van de site, terwijl anderen ons helpen om de site en gebruikerservaring te verbeteren (tracking cookies). U kan zelf kiezen of u deze cookies wil toestaan of niet. Let op dat als u onze cookies weigert mogelijk niet alle functies van de site beschikbaar zijn.