Het Centraal Overleg Vaarwegen (COV) is een samenwerkingsverband tussen het CBRB, Koninklijke BLN-Schuttevaer, evofenedex, de Vereniging van Waterbouwers en de Nederlandse Vereniging van Binnenhavens. Het COV behartigt de gezamenlijke belangen van vaarweggebruikers op het gebied infrastructuur in Nederland en zet zich in voor een robuust, adequaat en veilig vaarwegennetwerk.
Prinsjesdag
Op Prinsjesdag analyseert het COV de Rijksbegroting en beoordeeld of voldoende middelen voor vaarwegen is gereserveerd:
- Reactie COV op begroting 2021
- Mouwen opstropen en aanpakken - reactie op Rijksbegroting vaarwegen 2020
- Doorpakken en vervoer over water optimaal benutten - reactie op Rijksbegroting vaarwegen 2019
- Stilstaan is geen optie - reactie op Rijksbegroting vaarwegen 2018
- COV analyseert Rijksbegroting vaarwegen 2017
Lobby
Via een fijnmazig netwerk van vaarwegen en binnenhavens zijn in Nederland en Duitsland nagenoeg alle belangrijke industriegebieden over het water met elkaar verbonden. Van het totale transportvolume vindt binnen Nederland 34 % en grensoverschrijdend 50% over water plaats en er is nog veel ruimte beschikbaar. De binnenvaart kan daarom niet alleen de groei in het vervoer opvangen, maar kan ook helpen de toenemende drukte op de Nederlandse wegen, CO2 gunstig, te verminderen. Het COV lobbyt daarom om te blijven investeren in vaarweginfrastructuur, het onderhoud ervan en de bediening van sluizen en bruggen:
- Grote zorgen over staat van onderhoud Nederlandse vaarwegen
- Minister van Nieuwenhuizen haalt € 30 mln. naar voren voor onderhoud vaarwegen
- Centraal Overleg Vaarwegen blij met 5 miljoen voor bediening
- COV blij met impuls voor infrastructuur
Vertegenwoordiging
Een groot deel van de werkzaamheden op het dossier Infrastructuur verricht het CBRB onder de vlag van het Centraal Overleg Vaarwegen (COV). Binnen dit samenwerkingsverband lobbyt het CBRB voor efficiënte achterlandverbindingen, een aantrekkelijk modal shift beleid, goed onderhouden en robuuste infrastructuur en bereikbare havens. Aanspreekpunt binnen het CBRB voor dit dossier is Lijdia Pater - de Groot.