11 oktober 2021 - CBRB speciale nieuwsbrief

Het CBRB is de toonaangevende werkgeversorganisatie voor alle sectoren in de binnenvaart en vervult een strategische rol.

Arbeidsmarkt; medewerkers vinden en boeien

Natuurlijk komen mensen naar de binnenvaart voor het leuke werk. Het werk in de binnenvaart is aantrekkelijk voor jongeren door de grote diversiteit die wij te bieden hebben! Werken met moderne en innovatieve apparatuur, elke dag een ander uitzicht, werken dicht bij de natuur en op het water met een grote mate van vrijheid, met als doel om de lading veilig naar de plaats van bestemming te brengen!
In het arbeidsmarktprogramma "Alle hens aan dek" investeren we sector breed in de arbeidsmarkt in de binnenvaart. In dit programma zoeken we samen naar wegen om de sector te presenteren en om nieuwe medewerkers te boeien en te binden. De sociale partners (CBRB, BLN en Nautilus) hebben samen op basis van de visie van "Alle hens aan dek" een werkboek instappen in de binnenvaart ontwikkeld. Dit werkboek is digitaal gepubliceerd en vrij voor iedereen te gebruiken, zoals scholen, uitzendbureaus en ondernemingen. Wilt u meer weten over dit werkboek? Lees dan verder in deze nieuwsbrief.

Boeien en binden hebben werkgever en werknemer samen in de hand. Dit is de arbeidsrelatie. Hoe stimuleer je het gesprek tussen werkgever en werknemer? En komen in deze gesprekken de belangrijke zaken aan de orde? Het gaat in elke relatie, ook die van werkgever-werknemer, om “elkaar leren kennen”. Een goede kennismaking legt de basis voor een goede en langdurige samenwerking.
 
Twitter - CBRBtweets
LinkedIn - CBRB
YouTube - CBRBnieuws
RSS - CBRBnieuws
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Website - CBRB
 

Werkboek instappen in de binnenvaart

Aan het woord is Ruben van der Meer van Sendo Shipping: “Het lijkt zo vanzelfsprekend om te spreken over je verwachtingen en je ontwikkel mogelijkheden, maar door de drukte van het werk kom je er in de praktijk vaak niet aan toe. Toch is het is goed om bewust tijd te maken voor dit soort onderwerpen. Het werkboek instappen in de binnenvaart helpt je het eerste jaar om deze gesprekken voor te bereiden.”

In het werkboek staan onderwerpen die voor de werknemer spelen. En niet onbelangrijk, het werkboek begint al op school. Het geeft jonge mensen een opstap naar werken in de binnenvaart. Wat komt er kijken bij dit werk, hoe pak je solliciteren aan en hoe bereid je je voor op je eerste werkdag.
Anneke Zwigtman van thyssenkrupp Veerhaven vult aan "Dit werkboek richt zich op de nieuwe werknemer, die instapt in de binnenvaart. Bijkomend voordeel van het werkboek is dat het ook voor de werkgever handige onderdelen bevat. Het zijn stuk voor stuk geen wondermiddelen, maar allemaal kleine beetjes die helpen om met nog meer plezier te kunnen werken in onze sector." 


Instrument opstellen arbeidsovereenkomst

Een ander handig hulpmiddel is het instrument opstellen van een arbeidsovereenkomst. Met dit instrument kun je je eigen arbeidsovereenkomst opstellen of als werkgever het format van je eigen arbeidsovereenkomst toetsen. Het hulpmiddel opstellen arbeidsovereenkomst is ook in het Engels en Duits terug te vinden op de CBRB website.

In gesprek over veilig werken

Het werkboek instappen in de binnenvaart is voor jonge mensen die beginnen met werken. Sommige onderwerpen keren regelmatig terug op de agenda. Zo’n onderwerp is veilig werken. Dit is dan ook verder uitgewerkt in het instrument in gesprek over veilig werken.

Wilma van Sandijk, lid van de sector werkgroep Arbo, vertelt: "Voor veilig werken zorg je samen. Met een risico inventarisatie krijg je kennis over de specifieke risico’s van je werk en kijk je samen hoe je het beste met deze risico’s kunt omgaan. Welke veiligheidsmaatregelen zijn nodig? Zijn er nieuwe hulpmiddelen of is er kennis over bijvoorbeeld de vracht nodig? Regelmatig in gesprek zijn over veiligheid en wat je samen kunt doen om het werk veilig uit te blijven voeren is belangrijk, een heel werkzaam leven lang."

Modelregeling arbeidsvoorwaarden

De sociale partners denken dat ook andere middelen een steentje kunnen bijdragen aan de arbeidsrelatie. Bij aantrekkelijk werk hoort een goed pakket aan arbeidsvoorwaarden: regelingen en afspraken die passen bij de specifieke kenmerken van onze sector. Om werkgevers en werknemers te helpen bij het maken van goede afspraken hebben sociale partners een voorbeeldregeling opgesteld: de modelregeling arbeidsvoorwaarden.
 
Een voorbeeldregeling met ook praktische informatie over wettelijke regels waar je mee te maken kunt krijgen, en verwijzingen/links naar belangrijke websites. De sociale partners verwachten dat met de voorbeeldregeling goede afspraken tussen werkgever en werknemer tot stand komen, afspraken die de basis vormen van de arbeidsrelatie.
 

Meer informatie?

Voor meer informatie over de bovenstaande onderwerpen kunt u contact opnemen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., secretaris Sociale Zaken.

Of neem een kijkje in het dossier Sociale Zaken op de website van het CBRB.
 
 
 
 
Twitter - CBRBtweets
LinkedIn - CBRB
YouTube - CBRBnieuws
RSS - CBRBnieuws
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Website - CBRB
 
Centraal Bureau voor de Rijn- en Binnenvaart 
Vasteland 78 | 3011 BN  Rotterdam | tel:010-7989800
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. | www.binnenvaart.nl

Niets uit deze nieuwsbrief mag zonder overleg met het CBRB openbaar worden gemaakt.
U kunt hiervoor contact opnemen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Uitschrijven uit de nieuwsbrief.
 Copyright © *|CURRENT_YEAR|*, Alle rechten voorbehouden.

CBRB medewerkers en leden handelen volgens de CBRB Complianceregeling Mededinging.
*|REWARDS|*