Een aantal maanden geleden hebben wij met alle maritieme opleidingsinstellingen, Wereld van de Binnenvaart, de ASV en ruim twintig bedrijven een subsidie hebben aangevraagd bij het Regionaal Investeringsfonds om samen bij te dragen aan toekomstbestendig beroepsonderwijs in de binnenvaart. Wij zijn verheugd te kunnen melden dat de aanvraag is toegekend!
 
De implementatie van de Europese Richtlijn (EU 2017/2397) is aanleiding geweest om te werken aan een herziening van het Kwalificatiedossier Binnenvaart. Op basis van de richtlijn worden alle binnenvaartopleidingen in Europa geharmoniseerd. Dit lopende traject biedt de perfecte aanleiding om aansluitend de onderwijsprogramma’s op de maritieme mbo-scholen te vernieuwen. “Toekomstbestendig Beroepsonderwijs Binnenvaart” is opgericht om de strategische agenda voor de binnenvaart te vertalen in concrete gezamenlijke acties om de aansluiting te verbeteren tussen het beroepsonderwijs en de sector.
 
Met deze toekenning van de aanvraag ontstaan fondsen voor onder meer de ontwikkeling van nieuw lesmateriaal, de coördinatie van dit project en promotie. KBN en diverse binnenvaartondernemingen leveren als samenwerkingspartners een directe bijdrage met kennis en een forse commitment in uren. Na de formele toekenning van de subsidie, gaat dit 4-jarige project per 1 juli 2023 officieel starten. Lopende het traject zullen wij tevens een beroep op u doen via deelname aan diverse jaarlijkse landelijke sessies om praktijkervaringen uit te wisselen met het onderwijs.

KBN is trots om samenwerkingspartner te zijn in dit project waarin we met elkaar gaan werken aan modern, toekomstbestendig en aantrekkelijk onderwijs, zowel theoretisch en praktisch, voor de binnenvaart.