Het lage water zorgt ervoor dat we als sector alle zeilen bij moeten zetten om aan de vraag te kunnen voldoen. De vaarweg is minder goed toegankelijk en dat vraagt veel van alle vaarweggebruikers. 

De moeilijke omstandigheden en de druk in de vervoersketen kunnen leiden tot een moeizame communicatie met collega schippers en/of andere vaarweggebruikers. Begrip en respect voor elkaar zijn hier de toverwoorden. Houd het hoofd koel, ook onder deze warme omstandigheden! 

Recent heeft het Platform Zero Incidents een Safety Alert uitgestuurd met aandachtspunten voor het varen tijdens periodes van laagwater. Deze informatie kunt u hier lezen. Daarnaast hebben we in deze periode ook te maken met veel recreatievaart. Onder normale omstandigheden zorgt dit al voor extra risico’s. De periode van laagwater draagt hier nog verder aan bij.

Recent hebben zich drie zware ongevallen voorgedaan tussen recreatie- en beroepsvaart. Waarvan eenmaal helaas met dodelijke afloop.

Het Platform Zero Incidents heeft aan het begin van het seizoen een Safety Alert uitgestuurd in samenwerking met Varen Doe je Samen, deze is hier te vinden.